Het summum van technologie

In onze ogen is er maar een gadget die ieder persoon verdient te hebben. Dit is, wat je niet zal verbazen, de smartphone. De smartphones van dit moment zijn zo krachtig als de pc’s van zo’n twee jaar geleden, en komen bovendien met rasser schrede dichterbij. Als je rond de 24 bent heb je waarschijnlijk nog meegemaakt hoe lomp, lelijk en lawaaierig de ‘personal computers’ in het begin waren. Groot en vierkant waren zowel het scherm als de computer zelf, flets wit was de kleur – van computer tot de accessoires - en ze blaasden stuk voor stuk als een gek stof uit, je kon ze bijna als wekker gebruiken.

Nu, in het begin van de 21e eeuw zijn smartphones al vele male krachtiger dan deze machines. In goot contrast met de (tragere) computers van 15 jaar terug zijn ze klein – je kunt ze in je zak stoppen – mooi vormgegeven – smartphones zijn in alle vormen en maten te krijgen – en ze zijn muisstil – ze maken alleen geluid wanneer iemand ‘spontaan muziek met je wilt delen via de speakerphone’ – om het netjes te houden. Bovendien is software installeren makkelijker dan ooit. Met applicaties tover je je telefoon om in allerhande systemen waar je voorheen nog een los device voor nodig had. Enkele voorbeelden:

  • Tomtom, de meeste smartphones hebben een meer dan degelijke navigatie app (google maps, nokia navi)
  • Rekenmachine, alhoewel de grafische rekenmachine niet direct vervangen kan worden, is de smartphone zeker in staat de mogelijkheden te simuleren. De standaard rekenmachines zijn vaak al voorzien van complexere functie mogelijkheden.
  • MP3-speler/iPod, aan het begin van de nieuwe eeuw waren ze nog booming, nu speelt iedereen zijn favoriete tunes af via de smartphone, met wederom verschillend opties voor de app waarmee je dit doet.
  • Agenda, je hebt in het hier en nu geen boekwerk meer nodig om alle bij te werken. Er zijn allerhande agenda apps, variërend van zeer complex to simplistisch, welke vaak ook nog vanaf zowel je telefoon als je computer kunnen worden bijgewerkt.
  • Point-and-shoot camera,  telefoons hebben cameras die misschien nog iets minder zijn dan losse camera’s op dit moment, maar bieden legio aan mogelijkheden om de foto te direct te bewerken met bijvoorbeeld filters.

Kortom, de smartphone is aan een opmars bezig het apparaat te worden voor veel technische toepassingen. Er zijn zelfs als edities verkrijgbaar welke je in een laptop dock kunt plaatsen en zo ook direct je laptop is.